esemény
NYÍLT LAPPAL - kiállítás | Árvai Henrietta, Hornyik Anna | Budapest Art Brut Galéria

megnyitó | 2015. szeptember 15. 16:00

a kiállítást megnyitja | Kettinger Klára, Wechter Ákos, Gaál József

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2015. október 23.

cím | Budapest Art Brut Galéria, 1082 Bp. Üllői út 60-62.

Térkép

A kiállítás két art brut alkotó munkáit mutatja be

ÁRVAI HENRIETTA a Budapest Art Brut Galéria alkotóközösségében  és a Ferenczy István Vizuális Műhelyben készíti képeit.

Freud azt mondja, hogy ha felnőtt valaki, és „elhagyta már a gyermekhez illő dolgokat”, ha évtizedeken át azon fáradozik lelkileg, hogy az élet valóságos voltát a kellő komolysággal megragadja, egy napon olyan lelkiállapotba kerülhet, ami a játék és a valóság közti ellentétet újra feloldja. Árvai Heni játékos, megfejthetetlen képzeletének kaleidoszkópján keresztül nézi a valóságot, portrékat, csendéletet, aktokat fest és rajzol. Képei elementáris erővel hatnak a nézőre, nem szabályos módon, ugyanakkor természetesen, manírok nélkül. „Mit üzennek, mi is a jelentésük ezeknek a munkáknak?” – ne tegyünk fel ilyen kérdéseket. Vajon a „jelentés” szükségszerűen több, mint puszta értelmezés, amit az értelemre éhes intellektus belemagyaráz? Az értelemre vonatkozó kérdéseknek semmi közük a művészethez. Árvai Heninek saját naprendszere van, aminek a bolygóit újra és újra neki tetsző rendbe sorolja. Helytelen volna azt hinni, hogy ezt a világot nem veszi komolyan. Megint csak Freudot idézve, ezúttal szó szerint: „A játék ellentéte nem a komolyság, hanem – a valóság.'    (Wechter Ákos)

HORNYIK ANNA a Nyírő Gyula Kórházban működő  Angyalház Projekt alkotóműhelyének tagja. A mini-műhely Dr. Kassai-Farkas Ákos jóvoltából jött létre,  melynek legfőbb mottója a „szabad alkotás”.  Célja az önkifejezés, atematikus módon folyik az alkotás heti két alkalommal.

'... Hornyik Anna szép és igényes alkotásai mélyről feltörő öntudatlan gesztusokból épülnek fel. Kézzel felvitt festékeinek színei olyan vibráló módon olvadnak egymásba, hogy a megnyugvást elhozó lelki kirobbanások hiteles lenyomatai maradnak. Az Ősrobbanás sorozat képein itt-ott utólagos intervencióval nyilakat és szíveket helyez el az absztrakt szövet felett, amelyek a kép olvasási dinamikáját, feszültségét és érzelmi telítettségét növelik... '

( drMÁRIÁS: Törékenyek. Élet és Irodalom/Tárlat , 2015. augusztus 28.)

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.

ISBN K�nyv+Gal�ria