esemény
Festői Absztrakció Után | DOBOKAY Máté | Várfok Project Room

megnyitó | 2017. március 23. 18:30

a kiállítást megnyitja | KÁROLY Sándor Áron

web | http://www.varfok-galeria.hu/

a kiállítás bezárása | 2017. április 22.

cím | Várfok Project Room: 1012 Budapest Várfok utca 14.

Térkép

A Várfok Project Room következő kiállítója Dobokay Máté, akinek Festői absztrakció után című tárlata kerül megrendezésre. A fiatal művész kiállítása, akinek munkái a fotó és a festészet határmezsgyéjén helyezkednek el, egyúttal az idén első alkalommal megrendezett Budapest Photo Festival egyik színteréül is szolgál.

Dobokay Máté (1988, Pécs) a Kaposvári Egyetem Fotográfia szakán végzett. Alkotói munkásságában a fotográfiához fűzött, kötött elképzeléseinket próbálja kitágítani a fotográfia és a festészet közötti határok elmosásával. A fotográfia médiumát olyan nyitottsággal kezeli, mely feloldja a klasszikus fotográfiai képalkotás ideái alól, és egy kísérleti, absztrakt irányba tereli azt. Ennek megfelelően egyes műveit a fényképkészítéshez szükséges nyersanyagok felhasználásával alkotja exponálás és a fényképezőgép tényleges elkattintása nélkül. Ezzel azon elméletét igyekszik kifejezésre juttatni, mely szerint a fotográfia nem csupán technikai médium, hanem a festészettel egyenrangú képzőművészeti műfaj, ahol a fény használható ecsetként.

Munkáival már sokak figyelmét felkeltette, így többek között a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának vezetőségi tagja, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja és a Labor Galéria bizottságában is részt vesz. 2014-ben részt vett az OFF_FESTIVAL Bratislava fődíjas csoportos kiállításán és jelölték a rangos Prix Lucien Hervé et Rodolf Hervé díjra. A következő esztendőben legfiatalabbként lett elődöntős a Leopold Bloom Awardon. Számos egyéb külföldi és hazai megjelenés mellett 2016-ban részt vett az „Impact: Abstraction & Experiment in Hungarian Photography” című New York-i kiállításon.

Dobokay munkásságára nagy hatást gyakorolt Hantai Simon jellegzetes ’pliage’ technikája, mely a Hommage à Hantai Simon című sorozatában köszön vissza. A festőóriás Hantainak emléket állító művek az anyag szerepének fontosságát juttatják kifejezésre. Emellett a Spots című sorozatának – melyek Dobokay kísérletező technikájának különleges tájképei – válogatott darabjai is bemutatásra kerülnek. A látogatók a kiállítást 2017. március 24. és április 22. között tekinthetik meg a Várfok Project Roomban.

A kiállítás a Budapest Photo Festival hivatalos programsorozatának része.

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata

ISBN K�nyv+Gal�ria