esemény
Legeslegújabb és korábbi képek | Szirtes János | Várfok Galéria

megnyitó | 2017. március 23. 19:00

web | http://www.varfok-galeria.hu/

a kiállítás bezárása | 2017. április 22.

cím | Várfok Galéria: 1012 Budapest, Várfok utca 11.

Térkép

A Várfok Galéria következő kiállítása Szirtes János, Legeslegújabb és régebbi képek című tárlata lesz, mely március 23-án nyílik. A rendkívül sokoldalú művész alkotásaiból rendezett tárlat ezúttal Szirtes festészeti munkásságára koncentrál: az életmű korai szakaszából válogatott képek mellett a művész legújabb sokdarabos kompozíciói is bemutatásra kerül.

Szirtes János (1954, Budapest) a pozsonyi és budapesti művészeti főiskolán végzett akadémikus tanulmányai mellett a kor alternatív-informális művészeti műhelyeinek, például az Indigo-csoportnak is tagja volt. A Csoport inderdiszciplináris gondolkodásmódja azóta is meghatározó jellemzője Szirtes munkásságának. A magát „absztrakt festőnek és realista performernek” valló művész számára a festészet maga is egy gesztus, ami – ha nem is performansz, de – mindenképpen akció, mely felfogás képein szinte kézzelfogható. Az eltérő műfajokból érkező inspiráció Szirtes munkafolyamatán belül nem csupán a különböző médiumok és technikák alkalmazásában jelenik meg, hanem akár egy kétdimenziós festményén is megfigyelhető. Képi alkotásai egy mozgásban megragadott esemény lenyomatai, a művészi akció képben rögzítve.

Szirtes Jánost művészeti érdemeinek elismeréseként többek között 1990-ben Munkácsy-díjjal, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. Munkái olyan jelentős közgyűjteményekben kaptak helyet, mint például az aacheni Ludwig Múzeum (D), a svéd Upplandsmuseet, a budapesti Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, stb. A világ számos pontján mutatta már be performanszait, 2013-ban például Japánban a NIPAF’13 Nemzetközi Performance Fesztiválon képviselte hazánkat a nyolc külföldi meghívott művész egyikeként.

A Várfok Galéria kiállításával párhuzamosan a szentendrei Művészeti Malomban április 8-án nyílik Bukta Imre, feLugossy László és Szirtes János közös nagy kiállítása Levitáció címmel. A tárlat Szirtes Jánosnak elsősorban az installatív műveibe enged majd betekintést.

A Várfok Galéria kiállítását támogatja: artkartell.hu

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata

ISBN K�nyv+Gal�ria