esemény
Cigány minták | Ádám Zoltán | A38 Kiállítóhely

kurátor | Horváth Judit

megnyitó | 2017. április 4. 20:00

a kiállítást megnyitja | Seregi Tamás, író

web | http://petrys.hu

a kiállítás bezárása | 2017. április 23.

cím | A38 Hajó

Térkép

Szeretettel meghívjuk 2017. április 4-én este 8 órára
Ádám Zoltán Cigány minták című kiállítására az A38 kiállítótermébe.
A kiállítást Seregi Tamás író nyitja meg.
A megnyitón Ádám Kálmán zenei kompozícióját hallhatjuk.
A kiállítás megtekinthető 2017. április 5-től 23-ig
Kérjük, látogatás előtt egyeztessen a következő telefonszámon:+36 1 464 39 40!
Cím: A38 Hajó, Petőfi híd budai hídfő

Ádám Zoltán művészetében visszatérő motívum a cigányság, a roma kultúra, annak mintázatai. Készített már cigány portrékat, festett romáktól vásárolt fateknőkre, a nyolcadik kerületi műtermébe beszűrődő házbéli purdék csivitelése olykor szövegesen is megjelenik képein. Omarának, a roma festőnek éppen hét évvel ezelőtt ő nyitotta meg kiállítását a Liget Galériában, ahol a két művész párbeszéde a szabadságról, az alkotói lét lényegéről sokak számára vált felejthetetlen emlékké. (https://www.youtube.com/watch?v=hoga6e6meRI) Az archaikus kultúrák iránti tisztelet, a szegénység mint téma, a lelkiség olyan alaptéglái művészetének, melyek kezdettől jelen vannak.
Ádám Zoltán a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanít. Az egyetemi közegen túl jó viszonyt ápol a helyi roma közösséggel is. A most bemutatott képek először a pécsi Rácz Aladár Közösségi Ház galériájában kerültek bemutatásra.
A roma kultúra gyermekien tiszta, természetes nyelve elemző boncolgatásra sarkallja Ádámot, aki az ezerszínű cigánymintákat saját ritmikával alakítja mintázatokká legfrissebb munkáin, melyek nem festmények, inkább felépítmények, ahol a zeneiség és az építészet nyelve hangsúlyos, mely szintén kezdettől meghatározó jellegzetessége Ádám művészetének.
A szegénység, a zeneiség és az építészet mellett, mint mindig, a vallásosság is megjelenik a képeken. A kendő, mint bibliai motívum vagy a sajátos szárnyas oltár mind olyan elemek, mely a művész szakralitással való kapcsolatára utalnak.
A művek szegény, talált anyagokból való építkezése, gányoltsága, ebből fakadó sérülékenysége, a látszólag véletlenszerűen megjelenő szöveges elemek, mind-mind a személyes hang levetülései, mely az emberi élet múlékonyságát és az építészeti és zenei struktúrákon valamint a keresztény motívumvilágon keresztül az öröklétet hirdetik.
De megjelenik e képeken Ádám jellegzetes humora is, mely játékossága, végtelen asszociatív volta mellett nem nélkülözi a sajátosan kesernyés ízt sem. Ádám sajátságos antropológiát alkalmaz művészetével, képei most is, mint korábban szabadon áramló gondolatok pillanatnyi lenyomatai.

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata

ISBN K�nyv+Gal�ria