esemény
Cigány minták | Ádám Zoltán | A38 Kiállítóhely

kurátor | Horváth Judit

megnyitó | 2017. április 4. 20:00

a kiállítást megnyitja | Seregi Tamás, író

web | http://petrys.hu

a kiállítás bezárása | 2017. április 23.

cím | A38 Hajó

Térkép

Szeretettel meghívjuk 2017. április 4-én este 8 órára
Ádám Zoltán Cigány minták című kiállítására az A38 kiállítótermébe.
A kiállítást Seregi Tamás író nyitja meg.
A megnyitón Ádám Kálmán zenei kompozícióját hallhatjuk.
A kiállítás megtekinthető 2017. április 5-től 23-ig
Kérjük, látogatás előtt egyeztessen a következő telefonszámon:+36 1 464 39 40!
Cím: A38 Hajó, Petőfi híd budai hídfő

Ádám Zoltán művészetében visszatérő motívum a cigányság, a roma kultúra, annak mintázatai. Készített már cigány portrékat, festett romáktól vásárolt fateknőkre, a nyolcadik kerületi műtermébe beszűrődő házbéli purdék csivitelése olykor szövegesen is megjelenik képein. Omarának, a roma festőnek éppen hét évvel ezelőtt ő nyitotta meg kiállítását a Liget Galériában, ahol a két művész párbeszéde a szabadságról, az alkotói lét lényegéről sokak számára vált felejthetetlen emlékké. (https://www.youtube.com/watch?v=hoga6e6meRI) Az archaikus kultúrák iránti tisztelet, a szegénység mint téma, a lelkiség olyan alaptéglái művészetének, melyek kezdettől jelen vannak.
Ádám Zoltán a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanít. Az egyetemi közegen túl jó viszonyt ápol a helyi roma közösséggel is. A most bemutatott képek először a pécsi Rácz Aladár Közösségi Ház galériájában kerültek bemutatásra.
A roma kultúra gyermekien tiszta, természetes nyelve elemző boncolgatásra sarkallja Ádámot, aki az ezerszínű cigánymintákat saját ritmikával alakítja mintázatokká legfrissebb munkáin, melyek nem festmények, inkább felépítmények, ahol a zeneiség és az építészet nyelve hangsúlyos, mely szintén kezdettől meghatározó jellegzetessége Ádám művészetének.
A szegénység, a zeneiség és az építészet mellett, mint mindig, a vallásosság is megjelenik a képeken. A kendő, mint bibliai motívum vagy a sajátos szárnyas oltár mind olyan elemek, mely a művész szakralitással való kapcsolatára utalnak.
A művek szegény, talált anyagokból való építkezése, gányoltsága, ebből fakadó sérülékenysége, a látszólag véletlenszerűen megjelenő szöveges elemek, mind-mind a személyes hang levetülései, mely az emberi élet múlékonyságát és az építészeti és zenei struktúrákon valamint a keresztény motívumvilágon keresztül az öröklétet hirdetik.
De megjelenik e képeken Ádám jellegzetes humora is, mely játékossága, végtelen asszociatív volta mellett nem nélkülözi a sajátosan kesernyés ízt sem. Ádám sajátságos antropológiát alkalmaz művészetével, képei most is, mint korábban szabadon áramló gondolatok pillanatnyi lenyomatai.

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum