esemény

kurátor | Jan Zálešák

megnyitó | 2017. március 30. 19:00

web | http://trafo.hu/hu-HU/letting_...

a kiállítás bezárása | 2017. május 7.

cím | Trafó Galéria

Térkép

Megnyitó: 2017.03.30. CSÜT 19:00. A kiállítás kurátora és kiállítói 20:00-tól informális tárlatvezetést tartanak a kiállításon.

A Trafó Galéria csoportos kiállításának tematikus fókuszában a humanizmus XXI. századi válsága van. A kiállítás nem egyszerűen ezt a krízist akarja bemutatni, hanem válaszokat keres, például arra a kérdésre, hogy a kortárs képzőművészet miként orientálhatja újra önmagát a jövő vagy egy új jövőkép felé. Az ezen igény által nyitott mezőt az utóbbi időben az ún. accelerationist mozgalom használta ki a legjobban, ami nagyon rövid idő alatt kanonizálódott a kortárs filozófiában, ezért relatíve nagy hatással van a kortárs képzőművészetre is. Az accelerationist mozgalom techno-optimizmusa szinte vakon hisz a technikai fejlődésben, mely egy teljesen automatizált, munkán túli társadalom felé vezet. A kiállítás művei is alapvetően ebben a kontextusban értelmeződnek, egész pontosan két pont között oszcillálnak: az egyiket a válság-korszakunk definiálja, amely most már a bolygón levő minden életet fenyeget, a másik pedig egy olyan techno-optimista berendezkedés, amely még mindig hisz az emberek által irányított és kontrollált folyamatokban. A kiállítók műveiben az ember hegemonikus pozíciója eltűnik és feloldódik a természet, a kultúra és technológia hármasában. A kiállításon megjelenő rendkívül sokrétű művészeti műfajok a poszt-humanitást, a generikus képeket, a szimbiogenezist, a testek és tárgyak határvonalainak feszegetését és az ehhez kapcsolódó rendkívül egzaltált érzelmeket állítják a középpontjukba.


Támogatók: NKA, Káli Kövek
A kiállítás az Are-ral (are-events.org) való együttműködésben, a cseh Kulturális Minisztérium támogatásával jött létre.

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.

ISBN K�nyv+Gal�ria