esemény

kurátor | Jan Zálešák

megnyitó | 2017. március 30. 19:00

web | http://trafo.hu/hu-HU/letting_...

a kiállítás bezárása | 2017. május 7.

cím | Trafó Galéria

Térkép

Megnyitó: 2017.03.30. CSÜT 19:00. A kiállítás kurátora és kiállítói 20:00-tól informális tárlatvezetést tartanak a kiállításon.

A Trafó Galéria csoportos kiállításának tematikus fókuszában a humanizmus XXI. századi válsága van. A kiállítás nem egyszerűen ezt a krízist akarja bemutatni, hanem válaszokat keres, például arra a kérdésre, hogy a kortárs képzőművészet miként orientálhatja újra önmagát a jövő vagy egy új jövőkép felé. Az ezen igény által nyitott mezőt az utóbbi időben az ún. accelerationist mozgalom használta ki a legjobban, ami nagyon rövid idő alatt kanonizálódott a kortárs filozófiában, ezért relatíve nagy hatással van a kortárs képzőművészetre is. Az accelerationist mozgalom techno-optimizmusa szinte vakon hisz a technikai fejlődésben, mely egy teljesen automatizált, munkán túli társadalom felé vezet. A kiállítás művei is alapvetően ebben a kontextusban értelmeződnek, egész pontosan két pont között oszcillálnak: az egyiket a válság-korszakunk definiálja, amely most már a bolygón levő minden életet fenyeget, a másik pedig egy olyan techno-optimista berendezkedés, amely még mindig hisz az emberek által irányított és kontrollált folyamatokban. A kiállítók műveiben az ember hegemonikus pozíciója eltűnik és feloldódik a természet, a kultúra és technológia hármasában. A kiállításon megjelenő rendkívül sokrétű művészeti műfajok a poszt-humanitást, a generikus képeket, a szimbiogenezist, a testek és tárgyak határvonalainak feszegetését és az ehhez kapcsolódó rendkívül egzaltált érzelmeket állítják a középpontjukba.


Támogatók: NKA, Káli Kövek
A kiállítás az Are-ral (are-events.org) való együttműködésben, a cseh Kulturális Minisztérium támogatásával jött létre.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.