esemény
Pink Society | Végh Júlia | cARTc

kurátor | Vojnits Purcsár Vitó

megnyitó | 2017. április 18. 19:00

web | http://www.cartc.hu

a kiállítás bezárása | 2017. május 11.

cím | cARTc Project Space, Bp. Lónyay utca 31. (Gregersen Art Point)

Térkép

Végh Júlia
Pink Society

Megnyitó: 2017.04.18. - 19-21 óra
Kurátor: Vojnits Purcsár Vitó

Nyitva: 2017.04.19.- 2017.05.13
nyitvatartás: kedd-péntek 13-17 óra
Helyszín. cARTc Projekt Space, Lónyay utca 31. (Gregersen Art Point)

 

A magyarországi rendszerváltozás előtti 80-as évek nagy magyar rajongói táborral is rendelkező brit zenekara a Depeche Mode talán joggal teszi fel a kérdést egyik legújabb klipjében,hogy "Hol van a forradalom?" a kérdés felvetése épp annyira motiváló ,mint amennyire paralizáló is egyben.


A minket körülvevő planetáris korporativizmus rendszerének érzékenysége,interaktivitása mára olyan szintre emelkedett, amely a társadalom legkisebb zörejeire is rögtön politikai spineken keresztül hatékony politikai propaganda termékekkel neutralizálja az esetleges forradalom illetve ellenállás eshetőségét.


Végh Júlia herstory-ja aki korából fakadóan csak másodkézből élte meg a magyarországi rendszerváltozás zűrzavaros folyamatát,ennek ellenére legújabb munkái bátran nyúlnak egy évszázaddal ezelőtti kísérteties történelmi korszakhoz amely monumentális szimbólumait idézi fel számunkra, a halottnak vélt nagy narratívák birodalmából.A magyarországi tanácsköztársaság létrejötte nem egyedülálló jelenség volt az első világháborút elvesztő központi hatalmak sorában. Az orosz-szovjet forradalmi(proletár diktatúra) kottáját követő tanácsköztársaság tiszavirág életű volt.Júlia ennek a korszaknak az erős vizuális,propagandisztikus eszközeit eleveníti meg mai fiatal magyar művésznő szemszögéből,a művészeti avant-garde eszköztárából is bőven merítve. A lidérces álomvilág újra életre keltet kísérteties szobrai a rózsaszín színezet által mintegy pacifikálódnak, a horror és gender szimbólum világa helyett "eldiznisednek". A totalitárius rendszerekre jellemző személyi kultuszok ápolására szolgáló obeliszkek pedig a művész lelkületében a kommunizmus istentelenségével ellentétes utat bejárva felébresztik a szakralitás és transzcendencia felé való őszinte keresztény vágyódást

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.