esemény
Pink Society | Végh Júlia | cARTc

kurátor | Vojnits Purcsár Vitó

megnyitó | 2017. április 18. 19:00

web | http://www.cartc.hu

a kiállítás bezárása | 2017. május 11.

cím | cARTc Project Space, Bp. Lónyay utca 31. (Gregersen Art Point)

Térkép

Végh Júlia
Pink Society

Megnyitó: 2017.04.18. - 19-21 óra
Kurátor: Vojnits Purcsár Vitó

Nyitva: 2017.04.19.- 2017.05.13
nyitvatartás: kedd-péntek 13-17 óra
Helyszín. cARTc Projekt Space, Lónyay utca 31. (Gregersen Art Point)

 

A magyarországi rendszerváltozás előtti 80-as évek nagy magyar rajongói táborral is rendelkező brit zenekara a Depeche Mode talán joggal teszi fel a kérdést egyik legújabb klipjében,hogy "Hol van a forradalom?" a kérdés felvetése épp annyira motiváló ,mint amennyire paralizáló is egyben.


A minket körülvevő planetáris korporativizmus rendszerének érzékenysége,interaktivitása mára olyan szintre emelkedett, amely a társadalom legkisebb zörejeire is rögtön politikai spineken keresztül hatékony politikai propaganda termékekkel neutralizálja az esetleges forradalom illetve ellenállás eshetőségét.


Végh Júlia herstory-ja aki korából fakadóan csak másodkézből élte meg a magyarországi rendszerváltozás zűrzavaros folyamatát,ennek ellenére legújabb munkái bátran nyúlnak egy évszázaddal ezelőtti kísérteties történelmi korszakhoz amely monumentális szimbólumait idézi fel számunkra, a halottnak vélt nagy narratívák birodalmából.A magyarországi tanácsköztársaság létrejötte nem egyedülálló jelenség volt az első világháborút elvesztő központi hatalmak sorában. Az orosz-szovjet forradalmi(proletár diktatúra) kottáját követő tanácsköztársaság tiszavirág életű volt.Júlia ennek a korszaknak az erős vizuális,propagandisztikus eszközeit eleveníti meg mai fiatal magyar művésznő szemszögéből,a művészeti avant-garde eszköztárából is bőven merítve. A lidérces álomvilág újra életre keltet kísérteties szobrai a rózsaszín színezet által mintegy pacifikálódnak, a horror és gender szimbólum világa helyett "eldiznisednek". A totalitárius rendszerekre jellemző személyi kultuszok ápolására szolgáló obeliszkek pedig a művész lelkületében a kommunizmus istentelenségével ellentétes utat bejárva felébresztik a szakralitás és transzcendencia felé való őszinte keresztény vágyódást

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.

ISBN K�nyv+Gal�ria