esemény

Megnyitó: 2017. április 20., 18:00


A kiállítást megnyitja:


Mink András, a Blinken OSA Archívum kutatóprofesszora
Mark Nash, kurátor, filmtörténész és filmrendező és  Dr. Nadine Siegert, az Iwalewahaus, University of Bayreuth igazgatóhelyettese

Centrális Galéria, Blinken OSA Archívum
1051 Budapest, Arany János utca 32.
Teljes program: www.osaarchivum.org

A kiállítás 2017. április 20-tól június 4 -ig, hétfő kivételével minden délelőtt 10-től este 6-ig ingyenesen látogatható.

 

A Széthulló világ c. kiállítás afrikai, ázsiai, európai és észak-amerikai művészek, filmesek és alkotócsoportok műveit mutatja be. A filmeket, fotókat, propagandaanyagokat és public art műveket felvonultató tárlat interdiszciplináris megközelítésben vizsgálja az Afrika és a Szovjetunió, illetve a földrész és a többi szocialista ország közötti kapcsolatokat.

A kiállítás Chinua Achebe 1958-ban megjelent, mára klasszikussá vált posztkolonialista regényétől kölcsönözte címét. A művet a hagyományos közösségeket felszámoló gyarmatvilágról szóló angol nyelvű afrikai regény archetípusának tartják.

A kiállított történelmi és kortárs alkotások az afrikai nemzeteknek a Szovjetunióhoz és a szocialista országokhoz való geopolitikai és kulturális kapcsolatára reflektálnak. Ezek a viszonyok elsősorban a XX. század második felében alakultak ki, amikor a posztkolonialista hatalmi harcokba bonyolódott feleket mind a Kelet, mind a Nyugat igyekezett a maga oldalára állítani. A Szovjetunió, Jugoszlávia, Kuba és a Német Demokratikus Köztársaság Mozambik és Angola kormányainak ajánlotta fel segítségét, s a közvetett befolyásszerzés céljából oktatási ösztöndíjakat osztogatott.

Az afrikai országok és a szocialista blokk közötti kapcsolatok a XX. és a XXI. században is megjelennek: így a rasszok közti barátság és együttműködés korai szovjet utópiái, vagy a hidegháború csúcsán a függetlenségi küzdelmeket burkoltan befolyásoló akciók, illetve az afrikai függetlenségi mozgalmak ma is zajló eseményei.

Projektmenedzser: Will Strong (London), Nadine Siegert (Bayreuth), Paula Nascimento és / and João Rapazote (Lisszabon / Lisbon), Székely Katalin (Budapest)

A Széthulló világ c. kiállítás a londoni Calvert 22, az Iwalewahaus – Universität Bayreuth, a lisszaboni EGEAC – Galerias Municipais és Africa.Cont, valamint a budapesti Blinken OSA Archívum együttműködésében jött létre.

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum

ISBN K�nyv+Gal�ria