Art & Wine Lovers Club – borkóstoló a Nyelvrokonok című észt-magyar kiállításban | Ludwig Múzeum
megnyitó | 2018. október 30. 18:30
web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...
cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum
Art&Wine Lover’s Club a Ludwig Múzeumban. Főszerepben: Szekszárd
Tárlatvezetés a Nyelvrokonok-Észt-Magyar Kortárs Művészeti kiállításban és exkluzív borkóstoló a szekszárdi kadarka-bikavér tengelyen. Szereplők: Heimann Pincészet, Eszterbauer Borászat,Tüske Pince.
A jegyár 4900 Ft, ami tartalmazza a múzeumi belépőt, a tárlatvezetésen való részvételt, és a borkóstolót – előzetes regisztráció szükséges a demok.nora@ludwigmuseum.hu címen, a férőhelyek száma limitált!
IDŐPONT: 2018. október 30., kedd, 18.30 – 22.00
HELYSZÍN: Ludwig Múzeum, 2. emeleti kiállítótér
PROGRAM
18.30: Érkezés, Welcome Drink: Heimann Pét Nat 2017 – pezsgő
19.00-től: A Nyelvrokonok-Észt-Magyar Kortárs Művészeti kiállítás megtekintése tárlatvezetéssel
19.45 - 21.30: Borkóstoló
Borsor
Heimann Kadarka Szekszárd 2017
Heimann Szekszárdi Bikavér 2015
Eszterbauer Nagyapám Kadarka 2017
Eszterbauer Tüke Bikavér 2016
Tüske Kadarka 2017
Tüske Bikavér 2016
21.30: Játék -tombolasorsolás, amelyen többek között kisorsolunk egy éjszakát 2 fő részére a szekszárdi Ég és Föld Borvendégházban.
A szekszárdi történelmi borvidék közepén, távol de mégis közel a város szívéhez, szőlőktől körülölelve áll az Ég és Föld Borvendégház. Szekszárd talán legkisebb, de egyben legkülönlegesebb szállása 2-3 fő fogadására alkalmas, amely a gyönyörű kilátásnak és a természet közelségének köszönhetően minden évszakban felejthetetlen élményt nyújt vendégeinek. A házhoz külön bejáratú borozó is tartozik, ahol a borvidék válogatott borai is kóstolhatóak, köztük a vendégház saját organikus terméséből készült kékfrankos is.
A BORÁSZATOK
Tüske pince
'Tüske' Józsi bácsi (a tulajdonos feleségének nagyapja) sose gondolta volna, hogy a becenevét viseli majd a pince. A feldolgozó pedig szintúgy Iván-völgyben épült, csak kicsit lejjebb, mint a régi vert falú pince.
A vállalkozást Halmai Csaba kezdte a 90-es években, mára 12 ha területről szüretel és készít bort: rosét, sillert és persze vöröset. Bár készül fehér bor is, a hangsúly a vörösökön van. Fő fajtáink a kadarka, kékfrankos, merlot és cabernet franc. Ezekből készítünk fajtaborokat, illetve cuvée-ket (bikavér, siller, Tüske rosé).
Eszterbauer Borászat:
Az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már szerepel a szőlőművelő Eszterbauer család. Napjainkban a 10. és 11. generáció, Eszterbauer János és lánya, Eszterbauer Ildikó gondoskodik a tradíció folytonosságáról. 35 ha szőlőterületük a történelmi borvidék legnevesebb völgyeiben, Görögszóban, Bodzási dűlőben, Porkoláb-völgyben, Alsónána dűlőben és a Palánki hegyen helyezkednek el.
A szekszárdi adottságoknak megfelelően kínálatuk nagy részét a vörös fajták adják, zászlós boraik a Kadarka és a Bikavér. Ezen felül Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot fajtákkal szerepelnek eredményesen a borpiacon illetve a hazai és nemzetközi borversenyeken. Az ősök tiszteletének jeléül a XIX. és X. század szekszárdi „paraszt-polgári” világának megtestesítőit, a már másvilágra költözött nagyszüleiket és dédszüleiket jelenítik meg borcímkéiken.
Heimann pincészet
Minden egyes Heimann bor magán viseli a kézjegyünket: a többszöri kézi válogatást a szőlőben és a termés feldolgozásakor, a közvetlen, személyes odafigyelést a pincében és a lassú, nagyhordós érlelést. Igazi családi vállalkozás vagyunk az együtt dolgozás örömével: borainkban Szekszárd adottságait a saját ízlésünkön keresztül mutatjuk meg, világszínvonalon.
Heimann Zoltán a család stratégája, aki a Szekszárdi Borvidék elnökeként sokat tesz a tágabb közösség felemelkedéséért is. Ágnes (a ház asszonya) a termelés felügyelete mellett a vendéglátásba is beleviszi természetes kedvességét. Zoltán Jr., 6 év világlátás után, most a birtok igazgatásának kihívásait és sokrétűségét tanulja nap mint nap.
Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.