esemény
A fa az észt építészetben | Az Észt Erdőgazdálkodási és Faipari Szövetség kiállítása | FUGA Budapesti Építészeti Központ

megnyitó | 2018. március 1. 18:00

a kiállítást megnyitja | köszöntőt mond Leele Välja, a kiállítás kurátora

web | http://fuga.org.hu/a-fa-az-esz...

a kiállítás bezárása | 2018. március 25.

cím | FUGA Budapesti Építészeti Központ

Térkép

Az Észt Erdőgazdálkodási és Faipari Szövetség kiállítása bemutatja az észt faépítészet főbb épülettípusait, tendenciáit és figyelemre méltó egyedi épületeit. A sokszínű tárlat több évszázadot ölel fel, és bőséges példával szolgál arra is, milyen változatos és izgalmas módon lehet a fát a modern építészetben felhasználni.

Észtország a világ egyik erdőkben leggazdagabb országa: szárazföldi területének közel felét, vagyis 2,2 millió hektárt, erdők borítják. Ezek 40%-a állami tulajdonban van, 26% pedig természetvédelmi terület. Azon a szélességi körön, ahol Észtország is fekszik, a fa a legfontosabb építőanyag évezredek óta. Könnyen hozzáférhető, gyorsan lehet belőle építkezni és kényelmesebb életteret biztosít, mint a kőházak. A fa, mint építőanyag dominanciája csak a 20. században kezdett megtörni, a szovjet megszállás idején a legkevésbé megbecsült és használt építőanyag lett. A 21. század elhozta a fa reneszánszát és manapság Észtország épületeinek körülbelül felét fából építik – általában magán lakóházakat, de egyre több a fából épült kereskedelmi vagy üzemi célra szánt épület, valamint bérház és kulturális célú létesítmény. A fa divatba jött, és ihletadóként szolgál az építészek számára, akik a fában rejlő különböző lehetőségeket kutatják.

A Magyarországi Észt Intézet programja.

www.esztorszag.hu

 

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.