esemény
Paranormális régészet / Paranormal Archaeology | FÁTYOL Viola, Sebastian KOMACEK (SK), Dionýz TROSKÓ (SK), Jozef VANCO (SK) | ISBN könyv+galéria

kurátor | Istvánkó Bea

megnyitó | 2018. április 6. 19:00

a kiállítást megnyitja | SZOBOSZLAI János

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2018. május 4.

cím | ISBN könyv+galéria

Térkép

Paranormális régészet - fejezetek a sárga újságírásról
2018.április 7 - május 4.
Megnyitó: 2018. április 6. 19:00
A kiállítást megnyitja: SZOBOSZLAI János, művészettörténész

Kiállító művészek: FÁTYOL Viola (H), Sebastian KOMACEK (SK), Dionýz TROSKÓ (SK), Jozef VANCO (SK)
Koordinátor: ISTVÁNKÓ Bea (H)

A sárga újságírás (yellow journalism) kifejezés a 19. század végéről származik. A botrány- és szenzációkeltésre, a soviniszta hazafiasságra, a bulvárújságírásra építő, és az egyéb etikátlan, tényeket mellőző újságírói gyakorlatokat értjük alatta.
A Paranormális régészet című kiállítás központi témája pontosan ez; a kiállításon szereplő munkák a félretájékoztatás különböző válfajait mutatják be. A művek egy vizuális útikönyv fejezeteiként működnek, az egyetlen és kizárólagos igazság megteremtésére irányuló törekvések között navigálva a nézőt. A munkák a történelmi tények manipulátoraival, a győztesek által elbeszélt, valamint a vesztesek által eltorzított történelmi emlékezettel kapcsolatos állásfoglalások. A kiállítás ugyanakkor felkínálja annak lehetőségét is, hogy mindenki a saját igazában hihessen, egérutat nyerve az információval túlterhelt mindennapokból. A Paranormális régészet ellenpólusa az "alternatív tények" világának, vagy éppen segítő jobb keze. Tény vagy kitaláció? Ez itt a kérdés!

Helyszín: ISBN könyv+galéria
1084 Budapest, Víg utca 2.
Nyitvatartás: K-P 12-19:00, Szo 14-18:00
https://www.isbnbooks.hu/

//

Paranormal Archaeology - a visual lesson of yellow journalism*
7th April - 4th May, 2018.
Opening: 7pm, 6th April, 2018.
Opening speech: János SZOBOSZLAI, art historian

Exhibitors: Viola FÁTYOL (H), Sebastian KOMACEK (SK), Dionýz TROSKÓ (SK), Jozef VANCO (SK) Coordinator: Bea ISTVÁNKÓ (H)

The exhibition is a probe into the world of disinformation. A visual guide on the way towards creating the only truth according to the current needs of an individual observer. Artefacts and standpoints considering the history written by the winners, distorted by the losers, and with the vested interests of those to manipulate a spectator. A reaction to the general information overload – the condition that provides space and an illusionary right of every individual to hold their “own truth“. The exhibition is an antipole or the right hand to the world of “alternative journalism“. Fact? Or fiction?
* https://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_journalism , https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rga_%C3%BAjs%C3%A1g%C3%ADr%C3%A1s

Venue: ISBN books+gallery
1084 Budapest, Víg utca 2.
Opening hours: Tue-Fri 12-7pm, Sat 2-6pm
https://www.isbnbooks.hu/en/

Official program of the Budapest Art Week 2018

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.