esemény
Melléktermék / Byproduct | Szemző Zsófia | Hidegszoba Stúdió

kurátor | Csatlós Judit, Juhász Anna

megnyitó | 2018. junius 19. 19:00

a kiállítást megnyitja | Salamon Júlia

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2018. julius 15.

cím | 1072 Budapest, Dob utca 24

Térkép

Szemző Zsófia munkáit egyszerre jellemzi a színek és az anyagok burjánzása, a tapasztalati tudás és a konceptuális megközelítés találkozása, a rituális és a pragmatikus cselekvések, a tradicionális és a jövőorientált gondolkodás összefonódása.

A Melléktermék című kiállítás időben és térben távoli kultúrák tárgyait és hétköznapi gyakorlatait idézi meg. Az eszközök természeti környezetben jelennek meg, a cselekvések furcsa, szokatlan szituációkban zajlanak. A természeti formák kerámiából készülnek, a szerszámok módosított kerámia másával pedig már nem fogunk munkát végezni; bár javításuk arra utal, hogy lehettek, akik ezzel megpróbálkoztak. A kráteres, üreges tárgyak néha átlényegülnek valami mássá: velőscsonttá, tintatartóvá. Ezekből a találkozásokból tetszőleges konstellációk jönnek létre: a hegyekből, barlangokból meghatározhatatlan dolgok kandikálnak elő.

A kollázsokon emberek olvadnak össze növényekkel, cseppkövekkel, háztartási gépekkel vagy épületekkel, máshol egy személyi igazolvány veszi át tulajdonosa arcának helyét. Gazdátlan kezek és fejek lebegnek a térben új kapcsolódási pontot keresve maguknak. Hatalmasnak tűnő emberalakok táncolnak hegytetőkön, óriásállatok repülnek, reprezentatív épületek jelentéktelenné zsugorodnak. Ahogy a kollázsokon kivágott alakok, úgy a művész saját maga is meglepő összefüggésrendszerekben tűnik fel a videókban: fogkefével pucol egy sziklát; egy hokedlivel saját magát borítja fel egy réten; egy fára mászik fel, majd ellöki a létrát.

Ebben a különös univerzumban az egyszerű hibák és várakozások gyűjteménye, az ismeretlen használati eszközök és a mesterségesen létrehozott természeti formák olyan szellemi struktúrák maradványaiként tűnnek fel, melyek jelentésüket és kontextusukat titokzatosan magukba zárják. A jelentések nélkül pedig felkínálják magukat a vágyainknak, a képzeletünknek és az átélésnek, így váratlanul egy dinamikus viszonyba lépünk velük. Ebben a kölcsönös pozícióban az akaratlan és szándékos behatások, a véletlenszerű lenyomatok és sérülések régi és új történeteket elevenítenek meg bennünk. A kollázsok ezt a teret tágítják tovább a tudományos adatok, genetikai kutatási eredmények, a mérnöki tervezés, az egyéni és társadalmi víziók beemelésével. A létrejött hibrid alakzatokban az eltérő eredetű elemek közösen fogalmazódnak újra, ugyanakkor továbbra is magukban hordozzák a különbözőségből fakadó feszültségeket.

Szemző Zsófia kitartóan vizsgálja, mi az ember és a körülötte levő dolgok pillanatnyi viszonya: mikor dönt úgy, hogy az értelmetlensége ellenére is ragaszkodik valamihez? Mikor vet véget annak, ami működni látszik? Szélesebb perspektívából szemlélve az elképzelt ideális megoldás és a megvalósulás nem kívánt mellékhatásai közötti feszültséget állítja a fókuszba. Azokra a kockázati tényezőkre és bizonytalansági elvekre világít rá, melyekkel a kultúránk és a környezetünk használatba vétele során szembesülünk.

Szemző Zsófia a kiállítás nyitva tartási ideje alatt Javító műhelyt tart, ahol a tárgyaink mellett magunkat is megjavíthatjuk, többek között egy csoportterapeuta, egy varrónő, egy jógaoktató és egy ezermester segítségével. Eközben közösen gondoljuk tovább a hibázás és a javítási kísérletek viszonyát. 

Nyitva tartás keddtől szombatig: 16.00 -- 20.00

The works of Zsófia Szemző are simultaneously characterized by the proliferation of colours and materials, the encounter of practical knowledge and conceptual approach, the intertwining of ritual and pragmatic actions, and the entanglement of traditional and future-oriented thinking.

Her exhibition Byproduct evokes objects and everyday practices of cultures that are remote from each other in time and space. Natural forms are moulded from clay, and the modified ceramic copies of utensils are not able to fulfil their original task, yet their visible reparations imply that someone did make an attempt at using them nonetheless. In the collages, human figures merge with plants, stalagmites, household appliances and buildings; an identity card replaces its owner’s face. Derelict hands and heads float in space, in search of new connections. Like the cut-out figures in the collages, the artist herself appears in surprising contexts in the videos: she cleans a rocky hillside with a toothbrush; overbalances herself from a stool in a meadow; climbs up a tree and then pushes away the ladder that helped her.

In this strange universe, the collection of simple mistakes and expectations, unfamiliar pragmatic tools and artificially created natural forms appear as remnants of mental structures that enigmatically encapsulate their meaning and context. Deprived of their meanings, they offer themselves to our desires, imagination and empathy, therefore we unexpectedly enter into dynamic relations with them. In these new hybrid formations, elements of diverse origins are collectively reformulated in a way that they still carry the tensions stemming from their distinctness.

Zsófia Szemző assiduously examines the momentary relationships between humans and their surroundings: when do they decide to hold on to something, in spite of its futility? When do they give up on something that seems to work well? She focuses on the tension that arises between the imagined ideal solution and the unwanted side effects of the realization. She highlights the risk factors and principles of uncertainty that we have to face during the everyday use of our culture and our environment.

Opening: 19 June 2018, 7 pm – 10 pm

The exhibition is on view between 20 June – 10 July 2018.
Tuesday – Saturday: 4 pm – 8 pm
 

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.