esemény
Huszárlépésben – Sam Havadtoy New Yorkban | Sam Havadtoy | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

kurátor | Nemes Attila

megnyitó | 2018. julius 12. 18:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/ki...

a kiállítás bezárása | 2018. szeptember 2.

cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Térkép

A kiállítás Sam Havadtoy (Havadtőy Sámuel) New York-i éveivel foglalkozik, az 1970-es - 1980-as években a város meghatározó művészeivel kialakított munkakapcsolatai nagy hatással voltak formálódó művészetére. Andy Warhol, Keith Haring, Yoko Ono és sokan mások gyakran vonták be művészeti projektjeikbe a fiatalon New Yorkba érkező, belsőépítészként dolgozó Havadtoyt. Ezekben az együttműködésekben egyre nagyobb teret kapott alkotói látásmódja, amely későbbi önálló művészeti karrierjének alapja lett.

 

A kiállítás párhuzamba állítja New Yorkban kialakult művészeti együttműködéseit saját, későbbi művészeti célkitűzéseivel: sikeres belsőépítészként fordult egyre inkább a komplex üzeneteket létrehozó térelemekhez, a tereket szervesen alakító eszközökhöz. Csipkével és festékkel homogenizált világának használati tárgyai, bútorai, belsőépítészeti elemei képregényként helyezkednek bele a valóságba.

Egy kandalló előlapja, egy ajtó egy-egy világos üzenettel, jelszóval felcímkézett világ: ezeken keresztül jutunk el és „akadunk fenn” Havadtoy humorán, ironikus világán.

A kiállításon látható lesz több New Yorkban készített mű, illetve más művészekkel együttműködésben készült alkotás: a 2016-ban Milánóban bemutatott, ajtókból felépült installáció és a 2017-ben Monzában bemutatott szőnyeg. A Múzeum bejáratánál a 2016-os milánói kiállításra készített Fiat500-ast tekintheti meg a közönség. Ezeket egészítik ki a Ludwig Múzeum gyűjteményében található korabeli amerikai alkotások.

 

Kurátor: Nemes Attila

 

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.