esemény
Javító műhelyek Szemző Zsófi Melléktermék kiállításában | Szemző Zsófia | Hidegszoba Stúdió

megnyitó | 2018. junius 27. 19:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Hidegszoba Stúdió

Térkép

Kiemelt hibák, javulás várható
Ne dobd el, (magad) meg lehet javítani.
Furfangos barkácsmunka és koncentrált szaktudás találkozása. Fájós hátak, elszalasztott helyzetek, szakadt ingek, hibás szintaxis.

Négy műhely működik majd az este folyamán:

19.00-tól Ruhajavítás
Csatlós Judit kurátorral és varrástudóval.
Ha leszakadt egy gombod, elszakadt egy ruhád, fel kellene hajtani a nadrág szárát, kicsit be kellene venni egy szoknyából, hozdd magaddal. Varrógépek is rendelkezésre állnak, hogy magad megjavítsd, de Csatlós Judit varrótudása is segítség lehet a javításban.

19:00 Szöveg lektorálás
Juhász Anna kurátor skypeon várja a javításra szoruló szövegeket, ezek lektorálását online végzi el, közben visszacsatolás lehetséges.

20:00 Internal Jóga
Janoch Dénes formatervezővel
https://www.facebook.com/internaljoga/
Janoch Dénes a Yoga Synergy irányzatot tanítja és gyakorolja a város több pontján. Az irányzatot Simon Borg-Olivier jógamester és Zen Hua Yang taoista jógamester indított el. Álló gyakorlatok lesznek, nem kell hozni matracot.

20:00 Anti hős tréning
Magyari Lilla kognitív pszichológussal hiba internalizálás.
Életünk során sok helyzetet hibázunk el. Ezeket az elhibázott helyzeteket idézzük fel és cseréljük el mások elhibázott helyzeteire, melyeket Magyari Lilla kognitív pszichológus segít elsajátítani.

_

A műhelymunkák a Szemző Zsófi kiállításában zajlanak, ahhoz kapcsolódnak.

https://www.facebook.com/events/1983448555304589/

Szemző Zsófia munkáit egyszerre jellemzi a színek és az anyagok burjánzása, a tapasztalati tudás és a konceptuális megközelítés találkozása, a rituális és a pragmatikus cselekvések, a tradicionális és a jövőorientált gondolkodás összefonódása.

A Melléktermék című kiállítás időben és térben távoli kultúrák tárgyait és hétköznapi gyakorlatait idézi meg. Az eszközök természeti környezetben jelennek meg, a cselekvések furcsa, szokatlan szituációkban zajlanak. A természeti formák kerámiából készülnek, a szerszámok módosított kerámia másával pedig már nem fogunk munkát végezni; bár javításuk arra utal, hogy lehettek, akik ezzel megpróbálkoztak. A kráteres, üreges tárgyak néha átlényegülnek valami mássá: velőscsonttá, tintatartóvá. Ezekből a találkozásokból tetszőleges konstellációk jönnek létre: a hegyekből, barlangokból meghatározhatatlan dolgok kandikálnak elő.

A kollázsokon emberek olvadnak össze növényekkel, cseppkövekkel, háztartási gépekkel vagy épületekkel, máshol egy személyi igazolvány veszi át tulajdonosa arcának helyét. Gazdátlan kezek és fejek lebegnek a térben új kapcsolódási pontot keresve maguknak. Hatalmasnak tűnő emberalakok táncolnak hegytetőkön, óriásállatok repülnek, reprezentatív épületek jelentéktelenné zsugorodnak. Ahogy a kollázsokon kivágott alakok, úgy a művész saját maga is meglepő összefüggésrendszerekben tűnik fel a videókban: fogkefével pucol egy sziklát; egy hokedlivel saját magát borítja fel egy réten; egy fára mászik fel, majd ellöki a létrát.

Ebben a különös univerzumban az egyszerű hibák és várakozások gyűjteménye, az ismeretlen használati eszközök és a mesterségesen létrehozott természeti formák olyan szellemi struktúrák maradványaiként tűnnek fel, melyek jelentésüket és kontextusukat titokzatosan magukba zárják. A jelentések nélkül pedig felkínálják magukat a vágyainknak, a képzeletünknek és az átélésnek, így váratlanul egy dinamikus viszonyba lépünk velük. Ebben a kölcsönös pozícióban az akaratlan és szándékos behatások, a véletlenszerű lenyomatok és sérülések régi és új történeteket elevenítenek meg bennünk. A kollázsok ezt a teret tágítják tovább a tudományos adatok, genetikai kutatási eredmények, a mérnöki tervezés, az egyéni és társadalmi víziók beemelésével. A létrejött hibrid alakzatokban az eltérő eredetű elemek közösen fogalmazódnak újra, ugyanakkor továbbra is magukban hordozzák a különbözőségből fakadó feszültségeket.

Szemző Zsófia kitartóan vizsgálja, mi az ember és a körülötte levő dolgok pillanatnyi viszonya: mikor dönt úgy, hogy az értelmetlensége ellenére is ragaszkodik valamihez? Mikor vet véget annak, ami működni látszik? Szélesebb perspektívából szemlélve az elképzelt ideális megoldás és a megvalósulás nem kívánt mellékhatásai közötti feszültséget állítja a fókuszba. Azokra a kockázati tényezőkre és bizonytalansági elvekre világít rá, melyekkel a kultúránk és a környezetünk használatba vétele során szembesülünk.

Szemző Zsófia a kiállítás nyitva tartási ideje alatt Javító műhelyt tart, ahol a tárgyaink mellett magunkat is megjavíthatjuk, többek között egy csoportterapeuta, egy varrónő, egy jógaoktató és egy ezermester segítségével. Eközben közösen gondoljuk tovább a hibázás és a javítási kísérletek viszonyát.

A kiállítás 2018. 06. 20. és 2018. 07. 10. között tekinthető meg.
Nyitva tartás keddtől szombatig: 16.00 -- 20.00

Kurátor: Csatlós Judit és Juhász Anna

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.