esemény
D.I.Y. Magic | Lőrincz Réka | FERI

kurátor | Oltai Kata

megnyitó | 2018. junius 27. 17:00

a kiállítás bezárása | 2018. julius 28.

cím | 1084 Budapest, Német utca 6.

Térkép

FERi utolsó kiállítása nyár előtt Lőrincz Réka szóló showja lesz. A galéria június 27-én képzeletbeli boszorkány szaküzletet nyit, melynek aktuális kínálatát Lőrincz Réka legújabb mágikus tárgyai alkotják.

A dichotómiákban gondolkodó európai zsidó-keresztény kultúra az Anya és Kurva pólusai mentén értelmezi és ábrázolja a nőt, mely a Szent és a Boszorkány késő középkori toposzára épül [Silvia Bovenschen]. A 15.század végével kezdték el felszámolni azokat a területeket és tudásokat, melyek speciálisan a nők számára voltak fenntartva a társadalmi érintkezésben. A természetközeliség, a természet hatóerőinek tudatos használata a gyógyításban vagy testkultúrában hamar magára vonta a társadalomi status quo számára veszélyes bélyegzőt. A ráció ellenpólusaként megnevezett intuíció, megérzés halálos,– a férfira életveszélyes –, pusztító erőként értelmeződött át. A társadalmi normát és hozzá kapcsolódó elvárásokat magára kevésbé vagy egyáltalán nem alkalmazó nőket boszorkánnyá nyilvánították és kiemelték a társadalmi testből. A megregulázást és példa statuálást kiválthatta bizonyos gyanússá nyilvánított tárgyak vagy háziállatok szeretete, tekintet [evil eye], de akár a külsejének normatívtól eltérő mivolta.
A boszorkány a kortárs kultúrakritika kedvelt témája, hiszen alkalmat ad a Biblia és a mitológia által átörökített szexizmusok leleplezésére, a néphagyományok felülvizsgálatára, de ugyanúgy a kortárs popkultúra keresztmetszeteinek beemelésére is.
Lőrincz Réka a helyspecifikusan értelmezett kiálításának alapmotívuma a seprű.


“Boszorkány seprű
A seprűk már a pogány rítusokban is szerepet játszottak, például az ókori Görögországban. A seprű Hekaté, a Hármas Istennő szimbóluma volt, akinek hercegnő-babája egy gyermek születése után tisztára söpörte a ház küszöbét, hogy megtisztítsa azt a gonosz szellemektől. A középkorban az asszonyok az ajtónak támasztották vagy a kéménybe dugták föl a seprűt, hogy jelezzék, nincsenek otthon.
A boszorkány seprűje - mely fallikus szimbólum is lehetett - az Ördög ajándéka volt, s a boszorkányok hallucinogén anyagot használtak, mielőtt ráültek és a levegőbe emelkedtek. A repülést segítő balzsamot mérgező alkaloidákból keverték ki, ezzel bekenték a testüket, s olyan érzésük támadt, hogy elrepültek a boszorkányszombatok helyszínére, illetve messze a tenger fölé, ahol vihart kavartak.”
D.Canwell - J.Sutherland: Boszorkányok

A vernissage 5-8pm-ig tart, melynek alkalmával, Réka a tőle megszokott mágikus szeánsz keretében festi ki a testben és lélekben szépülni vágyók körmeit.

A kiállítás június 27-től július 28-ig látható minden héten szerdától szombatig 2-6pm.

 

A borítóképet fotózta: Szombat Éva

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.