esemény
A szeretet emléke / Memory of Love | Sam Havadtoy | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2018. julius 14. 19:00

a kiállítást megnyitja | Krúdy Tamás

web | http://www.muzeumicentrum.hu/s...

a kiállítás bezárása | 2018. szeptember 30.

cím | Ferenczy Múzeum, Szentendre Terem

Térkép

Sam Havadtoy magyar szülők gyermekeként Londonban született 1952-ben. ’56 nyarán költözött haza a családdal Budapestre, ahonnét tizenkilenc évesen, Jugoszlávián keresztül szökve visszatért Londonba. New Yorkban letelepedve hamarosan a hetvenes-nyolcvanas évek progresszív művészeti életének középpontjában élt és dolgozott nagynevű művészek, Andy Warhol, Keith Haring, Agnes Martin vagy Robert Rauschenberg közelségében. A belsőépítészként egyre keresettebb Havadtoy fokozatosan váltott képzőművészetre, festőként a nyolcvanas évek elejétől alkot. Műfajilag egyre sokoldalúbb művészetében tetten érhető az amerikai absztrakt geometrizmus, a pop art, a konceptuális művészet hatása, de az ifjúkori magyarországi szűkösség, levegőtlenség szorongató élménye is meghatározó.

A most kiállított művek jórészét először láthatja a nagyközönség. A művész szentendrei műtermében készült legfrissebb alkotások is illeszkednek Havadtoy – mára már védjeggyé lényegült – “csipkézett” munkáinak sorába. Egy leheletfinom magyarországi csipkekesztyű átlényegítésével indult sorozat, Walt Disney, Modigliani parafrázisok és az ikonikus Fiat 500-as kis bronz változata látható a tárlaton.

A vendégeket üdvözli : Gulyás Gábor múzeumigazgató

Köszöntőt mond: Gyürk Dorottya Szentendre kulturális alpolgármestere

A kiállítást megnyitja: Krúdy Tamás újságíró, a Nők Lapja vezető szerkesztője

Közreműködnek:
Rajk Judit – ének
Anastasia Razvalyaeva – hárfa

Helyszín: Ferenczy Múzem (Szentendre, Kossuth L. u. 5.)

Időpont: 2018. július 14. 19 óra

A kiállítás megtekinthető: 2018. szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Kép:  Havadtoy: Fiat 500, Bronz, csipke, akrilfesték, füstarany
21x22x49 cm, 2018

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.