esemény
Lehetséges-e a kortárs szakrális művészet? | Oberfrank Luca, Dr. Gájer László | Sesztina Galéria

megnyitó | 2018. augusztus 17. 16:30

web | https://www.facebook.com/seszt...

cím | Sesztina Galéria, Debrecen, Hal köz 3.

Térkép

Beszélgetés Dr. Gájer László atyával, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának 2. számú Filozófia Tanszékének vezetőjével Oberfrank Luca grafikusművész kiállításhoz kapcsolódóan.

"Fontosnak tartom diplomamunkámban az írás rejtett személyességét. Ahogy Graham Howes és Ratzinger is a posztmodern világ hitét csak széttöredezett, individualizált módon tételezi fel, úgy munkám is rejtve kívánja tartani ezt a dimenziót. Simone Weil is írja: »Isten csak úgy teremthetett, hogy elrejtőzött. (...) Ezért a szentségnek is rejtve kell maradnia, rejtve bizonyos értelemben az öntudat előtt is. És okvetlenül rejtve a világ előtt.«

Kezdetben volt az Ige, kezdetben még igaz volt a kép, a mű őszinte vallásosságból eredt, de a többszörös átfordítások révén megváltozott a jelentése, elidegenedett az eredeti szakrális személyességétől. Egy ambivalenciát hordoz magában, talán már nem is az ami kezdetben volt, megváltozott, átalakult a többszörös mediációk révén. Vajon maradt benne valami az Igéből, a személyes vallásos cselekedet őszinte szándékából? Vagy elvesztette bensőséges magvát? Hogy tekinthetünk ezután az eredményre, a hangra?" (Oberfrank Luca)

 

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.