esemény
Nyelvrokonok. Észt-magyar kortárs művészeti kiállítás | Farkas Dénes, Kristina Norman, Kaido Ole, Flo Kasearu | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

kurátor | Szipőcs Krisztina, Jan Elantkowski

megnyitó | 2018. szeptember 27. 19:00

a kiállítást megnyitja | Szipőcs Krisztina

web | https://www.ludwigmuseum.hu/ki...

a kiállítás bezárása | 2019. január 6.

cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Térkép

A magyar és az észt nyelv egyaránt finnugor eredetű, ám az elmúlt évezredekben egymástól messzire szakadt két népcsoport egymástól különböző történelmi utat járt be. Vajon az északi, balti hagyomány, valamint a közép-kelet-európai történelem és a közös poszt-szocialista tapasztalat hol találkozik a 21. századi jelenben?

Milyen témák, problémák, motívumok bukkannak fel a két ország művészetében, amelyek egymással párhuzamba állíthatók? Mi konstruálja a modern kori államokat, mi a nyelv és a kultúra szerepe ebben? Milyen az ideális állam, illetve állampolgár? Hol van a művészet és a művész szerepe napjaink fogyasztói társadalmában? Hogyan prognosztizálható a jövő a jelenlegi válságos, forrongó időszakban?

A fenti kérdésekkel foglalkoznak Farkas Dénes, Johnson & Johnson, Flo Kasearu, Marko Mäetamm, Marge Monko, Tanja Muravskaja, Kristina Norman és Kaido Ole legfrissebb munkái, melyeken keresztül megismerhetjük Észtország izgalmas kortárs művészeti szcénáját. A kiválasztott nyolc művész munkáit olyan alkotásokkal állítjuk párhuzamba, amelyek hasonló témákat dolgoznak fel, de magyar nézőpontból.

 

A megnyitón köszöntőt mond dr. FABÉNYI Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója és Kristi KARELSOHN, Észtország magyarországi kijelölt nagykövete

A kiállítást megnyitja SZIPŐCS Krisztina, a kiállítás kurátora

 

Kurátor: Szipőcs Krisztina

Kurátor asszisztens: Jan Elantkowski

 

A kiállítás az Észt Köztársaság kikiáltásának százéves évfordulójához kapcsolódik.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

ISBN K�nyv+Gal�ria