esemény
Kurátori tárlatvezetés Salla Tykkä kiállításában | Salla Tykkä | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2018. október 6. 16:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/en...

cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Térkép

A tárlatvezetés során Petró Zsuzsanna kurátor exkluzív betekintést nyújt Salla Tykkä művészetébe.

 

Salla Tykkä a ’90-es évek közepén kezdte pályafutását. Kisfilmjeivel nemcsak nemzetközi kiállításokon, hanem filmfesztiválok versenyprogramjában is találkozhatott a közönség. A Ludwig Múzeum kiállításán is szereplő Giant (Óriás) című alkotásával 2014-ben elnyerte a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál Canon Tiger díját.

Bár Tykkä munkáinak ihletforrásai személyes gyermekkori emlékfoszlányok vagy akár visszatérő álmok, történetei nem tekinthetőek pusztán autobiografikus alkotásoknak. A személyes perspektívát fegyelmezett elbeszéléstechnikai eszközök révén desztillálja általános érvényű metaforákká az audiovizuális emlékezetről, valamint a külső-belső kontroll megnyilvánulási formáiról.

A filmes narráció határait feszegetve a rövid, ám aprólékos részletességgel kidolgozott jeleneteket kiszakítja kontextusukból. Szinte teljesen lecsupaszított vizuális jelek és mesterien kiválasztott, ikonikus filmzenék társításával meséli el enigmatikus történeteit, amelyek nyitva állnak a befogadói értelmezés számára.

 

A tárlatvezetés magyar nyelvű, részvétel a kiállításra szóló érvényes kiállítási belépőjeggyel vagy bérlettel lehetséges.

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.