esemény
Szemadám György előadása | a Vándorok Könyve című könyve alapján | Műcsarnok

megnyitó | 2018. november 24. 15:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok Előadóterem

Térkép

Szemadám György: VÁNDOROK KÖNYVE - A tarot kártyától Az ember tragédiájáig

„Ez a könyv a vándorlásról szól, illetve a vándorokról szól. Egyszóval: mindannyiunkról, hisz földi létünket időben, egyfajta vándorlásként éljük meg. Olyan út megtételeként, ami nem is elsősorban a térben való elmozdulások révén, hanem az időközben bennünk történő változásokban fogható meg. Mert mindannyian saját belső dzsungeleink, mocsaraink, sivatagjaink, hómezőink, hegyfokaink, lapályaink felfedezői vagyunk, ahol néha beláthatatlan labirintusokba, értelmezhetetlen zsákutcákba és bírhatatlan nehéz terepekbe tévedünk.

Állandóan úton lévő, tévelygő vándorok vagyunk tehát, akik több-kevesebb tudatossággal – de leginkább ösztönösen – keressük az életben az Utat! (…)

Az okkultizmus hívei (…) egyetértenek abban, hogy hogy a tarot lapjai olyan titkos, szimbolikus – nem ritkán eretnek nézeteket képviselő – nyelv mondatai, amelyet beavatottak szerkesztettek tanítványaik okítására, akik még arra is gondot fordítottak, hogy egyes elemek beleszövésével szándékosan összezavarják a profán érdeklődőket. (…)

Egy idő múlva aztán azon vettem észre magamat, hogy a kártyalapok mögött olyan rendszert látok, amely bizonyos ismert irodalmi művekből visszaköszönni látszott. Elővettem Homérosz Odüsszeiáját, Dante Isteni színjátékát, Goethe Faustját, Vörösmarty Csongor és Tündéjét, Petőfi János vitézét, sőt: Joyce Ulyssesét is, de ami a legfontosabb: ekkor kezdtem el foglalkozni igazán behatóan Az ember tragédiájával. Ámulatból ámulatba estem…” – írja a Vándorok könyve bevezetőjében a szerző, Szemadám György, Munkácsy-díjas festőművész.

A kötet nagy tudással és szintézis alkotó képességgel megírt útikalauz, amely bevezeti olvasóit a tarot kártya által őrzött, sokrétű és -értelmű bölcseleti és művelődéstörténeti kincsestárba. Bemutatja, hogy ez a tudás kulcsot adhat a kezünkbe például Madách Imre rendkívüli, enciklopédikus művéhez, Az ember tragédiájához is.

A program a Rejtett történetek – az életreform mozgalmak és a művészetek c. kiállításra szóló aznapi belépőjeggyel, vagy 1500 Ft-os külön programjeggyel látogatható.

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.