esemény
RÉTEGELT VALÓSÁGOK c. kiállítás megnyitó | TOMASZ PIARS, KUSOVSZKY BEA | Szenecsár Galéria

megnyitó | 2018. november 21. 19:00

a kiállítást megnyitja | P. SZABÓ DÉNES

a kiállítás bezárása | 2018. december 21.

cím | Szenecsár Galéria, 1091 Budapest, Üllői út 69.

Térkép

LAYERED REALITIES

A Layered Realities (Rétegelt valóságok) című kiállítás Kusovszky Bea és Tomasz Piars képzőművészek legújabb munkáiból nyújt válogatást. A kiállított festmények struktúrái rétegekből épülnek fel, a két alkotó munkamódszere is szoros hasonlóságot mutat: elképzeléseiket, vízióikat felületenként viszik a vászonra, így teremtve meg a maguk különbejáratú világát, pszeudo-valóságát. Kettejük számára a vászon egy kísérleti tér, melyen szabadon alkothatnak, és vegyíthetik saját vízióikat a művészettörténetből kölcsönzött elemekkel.


Kusovszky új sorozatában a pop art hőskorából ismerős sztereotíp tájképek vagy azok elemei jelennek meg, melyek távoli messzeségeit divatlapokból kölcsönzött nőalakok kémlelik. És bár a felületek nagy részét az absztrakt formavilág jellemzi, a képregényeket idéző raszterpontok op-art hatást keltenek, miközben a képet néző modellek fotórealista dimenzióval bővítik a festményt, és utalnak önreflexív módon annak képszerűségére.


Tomasz Piars geometrikus formákat ábrázoló képei már az absztrakt stílusba sorolhatók, magukon hordozzák a gesztusfestészet vonásait és mértani elemeit egyaránt. A különféle sokszögek, kúpok, vonalak és egyéb ívelt formák mint apró molekulák lépnek reakcióba egymással, majd esnek szét, bomlanak fel, és válnak végül cseppfolyóssá. A létrejött struktúrák azonban nem keltenek statikus hatást, Piars kompozíciói akár egy örökkön mozgásban lévő organikus anyag vagy színpompás animáció jelennek meg.


P. Szabó Dénes
kulturális újságíró, szociológus

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.