esemény
Monte Verità nap a Műcsarnokban | Rejtett történetek | Műcsarnok

megnyitó | 2019. január 15. 16:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok

Térkép

A Rejtett történetek – az életreform mozgalmak és a művészetek c. kiállítás kísérőrendezvénye

Monte Verità, a svájci Ascona fölött, a Lago Maggiore partján álló domb különleges klímájával, dús vegetációjával a 19. század közepe óta valamiféle menedékhely volt a másként gondolkodók, vagy csak azok számára, akik lelki sebeiket a közösségeken kívül kívánták gyógyítgatni. Nem sokan ismerik, ezért is fontos, hogy a Műcsarnok év végi kiállításán, amely Rejtett történetek címmel tárja fel az életreform-törekvések és művészetek kapcsolatát a Monarchia és Magyarország kultúrájában, a Monte Verità külön kiállítási egységet kapott. Az ehhez kapcsolódó 2019. január 15-én megrendezésre kerülő Monte Verità- nap a varázslatos hely sokszínű világát és izgalmas kultúrtörténetét tárja fel az érdeklődők előtt.
Ezen a domboldalon már régebben is megtelepedtek a magányos vándorok és remeték, de csak 1902-ben kapta a sokat mondó Igazság Hegye nevet, akkor, amikor azt már furcsa legendák övezték. Pontosan a századfordulón, 1900 nyarán érkezett ide öt fiatal — két nő és három férfi —, akik ezen a helyen találták meg azt, amit kerestek: a kapitalizmustól érintetlen természetet, ahol még megvalósítható a méltóságában kiteljesedett emberi élet. Az álmok azonban földközelben kicsit átalakulnak. Az egyik alapító, Henri Oedenkoven, egy gazdag belga gyáros fia, meglátta az üzleti lehetőséget, és a korban hirtelen divatossá lett természetgyógyász szanatóriumot épített a domboldalon. Itt szigorú vegetáriánus étrend, szabadtéri zuhany, napfürdőzés és könnyű, fűző nélküli reformruhák viselete volt a kúra lényege — utóbbi gyakran el is maradt, és a Monte Verità módos vendégei meztelenül élvezték a napfényt. Az alapítók között volt a brassói szász családból származó, magyar kötődésű vándorpróféta, Gusto Gräser is, a közép-európai életreform-mozgalmak egyik első „guruja”, aki később éveken át járja Európát, és a kor kulturális életének több nagy alakjára hatott. Ilyen volt a fiatal Hermann Hesse is: ő Gräsert követve 1907-ben jelent meg a Monte Verità-n, beköltözött az akkor már egy közeli barlangban élő mesteréhez, és ott mélyedt el a Bhagavad-Gíta és Lao Ce Tao Te Kingjének olvasásában.
A botrányosan öltözködő, hosszú hajat viselő, társadalmi normáknak fittyet hányó csapat egyre bővült. Egész Európából áramlani kezdtek ide a másként gondolkodók, mint például Trockij és a német expresszionizmus festői, a modern mozdulatművészetet megalkotó Isadora Duncan, Lenin és az antropozófia prófétája, Rudolf Steiner, Martin Buber és Paul Klee, a magyar Szittya Emil mellett nyerskoszt-evők, a keleti bölcsesség hívei és dadaista művészek is megfordultak a telepen. Ott működött Lábán Rudolf első tánciskolája, később épült itt Bauhaus ház, jártak az erdőben meztelenül szúfi dervistáncot és rendeztek ezoterikus konferenciát, igazi összművészeti fesztiválfélét a hajnalig tartó nyárünnepeken. Kultúrák és eszmék cseréjének csodálatosan gazdag és sűrű helyszíne lett ez a kis terület. Az itt formálódó ideákból merített a kommunizmus és a liberalizmus, a nirvána felé merengő művészek és a nagyon is kézzel fogható ambíciókat dédelgető forradalmárok. Az életreform és a politikai reform gondolatai nem minden esetben váltak el egymástól. A Monte Verità egyfajta intellektuális-spirituális alkímiai műhely volt, ahol az új kor eszméi bugyogtak az üstben, ahol kisebb csoportokban ki lehetett próbálni a társadalmi utópiákat, a húsmentes étkezéstől a szexuális szabadságig vagy Tolsztoj földművelő pacifizmusáig — utóbbi a magyar Schmitt Jenő Henrikkel, Tolsztoj fordítójával és filozófiájának terjesztőjével – vonul be a Monte Verità színes közösségébe. Az 1930-as évek óta Eranos-napok elnevezéssel Asconában kerül megrendezésre az „alternatív” tudományos fórum, amelynek egyik szervezője a magyar klasszika filológia legnagyobb hatású művelője, Kerényi Károly. Így a magyarok lábnyoma ma is ott van az asconai Varázshegy dús füvén.
Az a szellemi szabadság, amivel a hosszabb-rövidebb ideig itt megtelepedő művészek, próféták, vagy csak egyszerű igazságkeresők kiléptek a társadalom normái alól, mintegy megelőlegezi a hatvannyolcas nemzedék lázadását, amire a mai globalizált világban, egyre inkább úgy tűnik, már nincs lehetőség: nincs hová kilépni, az igazságok hegyei már mind benépesültek, a tibeti kolostorokhoz ötsávos kínai autópályák vezetnek, és a végtelennel való találkozást ígérő, nemrég még érintetlen tengerpartok szeméthegyekké lettek. A Monte Verità az egyik utolsó megvalósult álom lehetett a szabadság belső harcosainak. Ma is látogatható, igaz, már mindent csak kívülről szemlélő turistaként, de azért legbelül mindenki, aki egyszer a hegy vendége lesz, hoz onnan valami fontosat.
A Műcsarnok január 15-én megrendezett Monte Veritá napján ez a szellemiség jelenik meg újra, ha csak néhány órára is, az előző századforduló nagy hatású személyiségeinek megidézésével, akik innen merítettek ihletet, és a folytatással, a kultikussá vált helyszín mai életének bemutatásával.

PROGRAM:

16.00 Németh András DSc egyetemi tanár, az MTA doktorának előadása / Előadóterem

17.15 Lábán és mi. – avagy: Egy polihisztor öröksége. Táncelőadás (30') / Appia színpad
Lábán Rudolf a tánctörténet egyik legnagyobb alakja, azon kevesek közül való, akiknek a módszere, elméleti és gyakorlati anyagai ma is élők és használatosak. Ez annak köszönhető, hogy tanítványai generációról generációra nem csupán életben tartották, de aktualizálták és kontextusukban alkalmazták Lábán tapasztalatait. Így lehetséges, hogy a 21. század első felében a Lábán-féle mozgáselemzésen alapuló táncimprovizáció az egyik legelterjedtebb módszer az egyetemes művészképzésben. Élő, valódi, itt és most: ezt bizonyítják azok a 14-17 éves fiatalok, akikkel ezen a napon, mintegy 25-35 percben „körültáncoljuk” a témát.
Rendező: Dr. Lőrinc Katalin egyetemi tanár, MTE
Előadók: a Magyar Táncművészeti Egyetem, moderntánc szakirány tanulói
Zenei közreműködő: Bergerné Wilk Halina

18.00 Filmvetítés - Freak out!, norvég ismeretterjesztő film, 89 perc, 2014, r: Carl Javér – eredeti nyelven, felirat nélkül / Előadóterem

A Monte Verità-nap programjai a Rejtett történetek c. kiállításra váltott aznapi belépőjeggyel látogathatók.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.