esemény
ÉLŐKÉP SZÍNHÁZ | FÉNYGOLYÓK | Műcsarnok

megnyitó | 2019. január 18. 20:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok

Térkép

ÉLŐKÉP SZÍNHÁZ: FÉNYGOLYÓK
AZ ANGYAL VÁLASZOL C. KÖNYV ADAPTÁCIÓJA
absztrakt metafizikus vizuális színház

„A gömb magja a pont. A pontban elfér minden.”

A gömbbe zárt fény és az angyal válaszol című könyv szövegei adják a jelenetek közös nevezőjét. E különleges dokumentum az élet rejtett kérdéseire ad válaszokat a második világháború embertelensége közepette. Az „angyal” által megfogalmazott metafizikus minőségek és a látvány absztrakciója mentén az előadás fókuszában életünk láthatón túli struktúrája áll. Elhangzik: Jalaladdin Rumi Az atomok verse.

az ember: Tímár Dorka
az angyal: Bérczi Zsófia
zene: Kiss János / Gerzson János
fénylő kellékek és rádióvezérlés: Tankó Barnabás
üvegmunkák: Pataki Attila
tervező, rendező: Bérczi Zsófia

támogatta: Műcsarnok, SÍN Kulturális Központ, Nemzeti Kulturális Alap

Szegő György írása a Fénygolyókról a Régi-Új Magyar Építőművészet 2018/03 számában, 12-13. oldal:

"A Fénygolyók egy hangsúlyos fényeffektekbe ágyazott költői vízió. (...) Nem a Biblia, nem a Zohár, hanem egy ezoterikus ihletésű szöveg Mallász Gitta Az angyal válaszol című művéből. (...) Felsejlik egy táncos, középkort idéző fehér jelmezben, akiről Hildegard von Bingen áhítatos figurája jut eszembe, fején mintha a zsidókat megbélyegző korabeli fejfedők mását viselné. A fejviselet fénypontja a sapka bojtja. A bolygómozgás törvényeit a táncos nyakának, törzsének csavarása, a Kis gömb perdítése teszi kozmikus léptékűvé. „Minden mozog” mondja egy hang, „Minden ugyanabból az anyagból van: fényből”. Emberi arc úszik be, alig megvilágítva, a fekete ruhás figura profilja. Hold vagy angyal? Egymás mögé kerülnek. Ember és angyal kapcsolatát táncolják el? (...) A következő jelenet a szívről beszél, a kegyelem helyéról, a Kehelyről. (...) „A világ szívdobbanása a te szívdobbanásod.” (...) Harmadik tételként egy tradicionális zsidó kegytárgy, a hétágú gyertyatartó, a menóra „lángjai” sorban kigyúlva világítanak bele a sötétségbe. Szférikus ütőhangok közepette a hetes számhoz kapcsolódó misztériumok szövegeit halljuk. (...) „Minden lét csak tünet. Angyal, ember, állat, virág, kő – csak kép. Minden Ő.” A menóra távvezérelt izzói felizzanak a vers ritmusára. „A Végső Ok, a nagy titok. Minden lét egy lélek, de együtt a hét: az ember.” (...) Peter Brook ötven éve Az üres tér című könyvében megírta a kortárs színpadtér bibliáját. Ezzel az előadással megszületett egy szakrális apokrif változat a színpadon, amelyben a zene, a tánc, a szöveg és a fény egyenrangú alkotótársak tudtak lenni.” 

Belépőjegy: 1500 Ft

online jegyelővétel

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

ISBN K�nyv+Gal�ria