esemény
Vénusz születése és más történetek | Erdei Krisztina | Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

kurátor | Csizek Gabriella

megnyitó | 2019. január 22. 18:00

a kiállítást megnyitja | Német Szilvi művészettörténész

web | https://capacenter.hu/kiallita...

a kiállítás bezárása | 2019. március 24.

Erdei Krisztina Vénusz születése és más történetek című kiállítása annak az egyéves munkafolyamatnak az eredménye, amelyet a 2017-ben elnyert Budapest Fotográfiai Ösztöndíj tett lehetővé számára. Az ösztöndíjat Budapest Főváros Önkormányzata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal együttműködve hirdette meg 2017-ben, azt a hagyományt folytatva, amelynek keretében 2000-től tizenegy éven keresztül egy-egy kivételes tehetségű fotográfus egy éven keresztül örökítette meg Budapestet, annak életét, saját témaválasztását követve.
 
Erdei Krisztina A Dzsumbuj hűlt helyén című pályázata egy akkorra már megszűnt közösség tagjainak további életét, mindennapjait vizsgálja. Ez nem volt előzmény nélküli, hiszen már az azt megelőző három évben is A város peremén kezdeményezés keretében – egy szociológusokból, újságírókból, bölcsészekből és művészekből álló csoport tagjaként – készített interjúkat és képeket az egykori lakók bevonásával és az érintett IX. kerületi helyszínekről.
 
Ennek a hosszú távú projektnek célja, hogy egyfelől hozzájáruljon a szegénységből és a társadalmi egyenlőtlenségből adódó problémák megértéséhez, és árnyalja a Dzsumbujról, illetve általában a szegénytelepekről kialakult képet, a hozzájuk kapcsolódó negatív előítéleteket, másfelől, hogy megismerhetővé váljanak azok a közös pontok a különböző életterek, életutak között, amelyek alkalmasak arra, hogy a megértés alapjai legyenek. A munkafolyamat során a résztvevők tevékenysége, így Erdei Krisztináé is, valódi hatással volt a résztvevők életére, ennek minden kockázatával.
 
A Dzsumbujnak nevezett épületegyüttes az 1920-as évektől egészen 2015-ig létezett az Illatos út és Gubacsi út sarkán, azaz majdnem száz évig volt élettér és egy közösség otthona. A kiköltözés után a családok más és más környezetbe kerülve, a cserelakások egyikében folytatták életüket. A kiállítás ennek az időszaknak a történeteit meséli el, a többek között közösen létrehozott élmények fotóanyagával a kiállítóteret installációs térré alakítva.
 
Erdei Krisztina azon társadalmilag elkötelezett és szociálisan tudatos művészek egyike, akik tudják és hisznek is abban, hogy a fotográfia az igazság megmutatására is alkalmas, és a világ jobbá tételére tett kísérleteink egyik eszköze is lehet. (Csizek Gabriella)
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.