esemény
Finisszázs > Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a Nap | Soós Borbála | Trafó Galéria

megnyitó | 2019. január 25. 18:00

web | https://trafo.hu/kiseroprogram...

cím | Trafó Galéria és Trafóklub

Térkép

A Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a Nap című kiállítás záróeseményeként Soós Borbála, a kiállítás kurátora egy képzeletbeli felfedezőtúrára hívja a résztvevőket. Az utazás a kiállítótérben kezdődik, és egy jövőbeli lehetséges világba vezet bennünket; tetszés szerint egy sivatagba, a felmelegedett Északi-sarkra, vagy talán a Mars felszínére. Rövid barangolás után a túra a szomszédos Trafóklubban folytatódik. Egy sor átjárón keresztül, a csigalépcső végén, egy kagyló belsejébe lépve kitágul a tér: itt a tenger mélyére érkezünk, ahol medúzák segítenek a légzésben. A túra részeként többek között találkozunk egy ókori mérgező szakállas tűzkígyóval, egy frissen kitört izlandi vulkánnal és egy japán tengerisünnel is. Különböző megélt és mesés történetek, videók, zenei részletek és egyéb művek segítségével derítünk föl mediterrán és annál is távolabbi szigeteket és párhuzamos realitásokat.

Soós Borbála Londonban élő kurátor, 2012-ben a Royal College of Art Curating Contemporary Art szakán szerzett mesterdiplomát, előtte pedig 2009-ben az ELTE Filmelmélet és Filmtörténet valamint Művészettörténet szakjain diplomázott. Jelenleg a londoni Tenderpixel galéria igazgatója és kurátora, ami mellett független kurátorként is dolgozik. 2016-óta rendszeresen meghívott előadó a Goldsmiths College, a Royal College of Art, a Central Saint Martins és további egyetemeken. Legutóbbi kutatása a természetben található struktúrák kialakulására összpontosít, és ezeket a társadalmi rendszerek metaforáiként vizsgálja.

Fb esemény: https://www.facebook.com/events/385331245348002/

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.