esemény
UITZ BÉLA ÉS KASSÁK LAJOS AZ OROSZ AVANTGÁRD VONZÁSÁBAN | Uitz Béla, Kassák Lajos | Kassák Múzeum

megnyitó | 2024. április 3. 17:00

web | https://kassakmuzeum.hu/hu/ese...

cím | Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1. (Zichy-kastély)

Térkép

SZEREDI MERSE PÁL KURÁTORI TÁRLATVEZETÉSE
az Uitz Béla és az orosz ikon / avantgárd című kiállításban


A Kassák Múzeum kiállítása Uitz Béla Ikonanalízisei mellett számos kevéssé, illetve korábban egyáltalán nem ismert műtárgyon, dokumentumon és fotográfián keresztül mutatja be, hogy Uitz és Kassák hogyan került kapcsolatba az orosz avantgárd művészettel az első világháborút követő években, bécsi emigrációjuk idején. Szeredi Merse Pál kurátori tárlatvezetésében az ismeretlen orosz avantgárd nyugat-európai megismerésének, hatástörténetének kontextusában mutatja be Uitz és Kassák kiállításon látható alkotásait, különös tekintettel az Uitz által 1921-es moszkvai útja során gyűjtött fotográfiákra és kiadványokra. A vezetés során arra is fény derül, hogy a két alkotótárs útjai miért váltak szét végérvényesen 1922 tavaszán.

Belépőjegy: 1500 Ft/fő
Regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu email címen lehet.

+++
A Kassák Múzeum a Szentlélek téri autóbusz pályaudvarról és az Árpád-hídon lévő villamosmegállótól gyalog 1 perc, a Flórián térről 4-5 perc alatt érhető el. A Batthyány tér vagy Szentendre felől érkező H5 HÉV-vel a Szentlélek térnél kell leszállni. Az Óbudai Fő téren, a Zichy-kastély első emeletén található a Kassák Múzeum kiállítótere.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.