esemény
Új virtuális kiállítás a holokausztról: Megrendelt emlékezet | Barabás Tibor, Hincz Gyula, Jovánovics György, Kass János, Kondor Béla, Konecsni György, Konfár Gyula, Péri József, Szász Endre | Centrális Galéria

kurátor | Véri Dániel

megnyitó | 2024. április 27. 16:00

a kiállítást megnyitja | -

web | https://megrendeltemlekezet.os...

a kiállítás bezárása | 2029. december 31.

cím | -

Térkép

A tavalyi évben a Blinken OSA Archivum Centrális Galériájában megrendezett Megrendelt emlékezet: magyar kiállítások Auschwitzban, 1960/1965 című kiállítást követően annak virtuális változata is elérhetővé válik 2024. április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából:
https://megrendeltemlekezet.osaarchivum.org/

A projekt az 1960-as, első auschwitzi magyar kiállításon kiállított, teljesen elfeledett, azonban kivételes műalkotásokat, valamint az 1965-ös, ugyanott megrendezett állandó kiállításra megrendelt monumentális képzőművészeti gyűjteményt mutatja be. A roma holokauszttal foglalkozó legkorábbi magyar képzőművészeti alkotásokkal kiegészülve a virtuális kiállítás rávilágít a téma az 1960-as évekbeli kiállításokon tapasztalható hiányára.

Az 1960-as és az 1965-ös auschwitzi kiállítások a hivatalos emlékezetpolitika legkorábbi projektjei közé tartoztak; mindkettő külföldön, nemzetközi kontextusban képviselte Magyarországot, mindeközben externalizálta a holokauszt emlékezetét. A projekt rámutat arra, hogy bár a bemutatott, auschwitzi kiállítás alkalmából megrendelt alkotások eredetileg az antifasiszta emlékezetpolitika illusztrációiként jöttek létre, a művek, valamint kritikai fogadtatásuk jelentősen hozzájárultak a holokauszt magyarországi emlékezetének kialakulásához és formálásához.

Korábban, 2004-ben a Blinken OSA Archivum már rekonstruálta az auschwitzi magyar kiállítások történeti részeit. A 2004-es kiállítás online változatának rekonstrukciója is elérhető (magyar nyelven):
https://auschwitz.osaarchivum.org/

A Megrendelt emlékezet kiállításhoz és virtuális változatához kapcsolódóan előkészületben van egy gazdagon illusztrált, 200 oldalas katalógus, a kiállításon bemutatott témákat részletesen tárgyaló monográfia, amelyet a CEU Press ad ki és terjeszt.

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata