esemény

Szólj hozzá!
IKSZ -iskolai közösségi szolgálat - lehetőség a Műcsarnokban középiskolások számára!

2024-ben megrendezésre kerül a HelyiÉrték | III. Építészeti Nemzeti Szalon.
A kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozáshoz várjuk érdeklődő középiskolások jelentkezését, akik tudják vállalni néhány alkalommal az építészet jelenéről és jövőjéről való közös gondolkodást egymással, építész, ill. képző és iparművész hallgatókkal. Fókuszban a lakókörnyezet, közös terek, közösségi terek, valamint a hozzájuk kapcsolható fenntarthatóság és újrahasznosítás témai lesznek.
Az idei Szalon válogatásában és koncepciójában az épületek mögött az építészet humán dimenzióira helyeződik a hangsúly, rámutatva arra, hogy az épületek 'helyiértékét' a használó közösség napról napra igazolja vissza. Emellett a helyénvalóság, a társadalmi felelősség és az esztétikai megfontolások is fontos szerepet kapnak.
A foglalkozások során célunk, hogy a középiskolásokkal megismertessük az új építészeti törekvéseket, keressük a kapcsolatot felhasználó és kiszolgáló között, kérdéseket és problémákat fogalmazunk meg a használatra kínált épületeket megvizsgálva.
Az épített környezeti nevelés fontosságáról indítunk diskurzust építészhallgatók, grafikusok és képzőművész hallgatókkal közösen. Fontos téma a fenntarthatóság és az újrahasznosítás, a társadalmi felelősségvállalás és az együttes aktivitás (közösségi tervezés szerepe) a jövő közösségi épített környezetében.
A program végén egy ZINE-ben foglaljuk össze a közös diskurzusból megjeleníthető, rögzíthető gondolatokat.

Időpontok: Május 16., 23., 30., szerda, 17:00-18:00

A jelentkező középiskolások a projektben végzett munkát IKSZ-es óráknak tudják elszámolni.
Emellett a Parafitt SE-vel közös integrált foglalkozáson való részvétel is része a programnak.
Célunk, hogy a résztvevők továbbadják az itt szerzett tapasztalatokat diáktársaiknak. Amennyiben a programon résztvevő diákok osztályukkal látogatnak el a Műcsarnokba és bemutatják nekik a program során megszerzett információkat és tudást, akkor az egész csoport számára kedvezményes belépést biztosítunk.
A foglakozást Schopp Ildikó művészetpedagógus vezeti, építész, képzőművész és grafikus hallgatókkal közösen.

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.