esemény
Barcsay Jenő: A formák ritmusa | Barcsay Jenő | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Iberhalt Zsuzsa

megnyitó | 2023. junius 24. 20:00

a kiállítást megnyitja | Hajdú László festőművész

web | https://www.facebook.com/feren...

a kiállítás bezárása | 2024. május 26.

cím | Kmetty Múzeum, Fő tér 21.

Térkép

Barcsay Jenő: A formák ritmusa
A megnyitó időpontja: 2023. június 24. szombat 20:00
Köszöntőt mond: Prosek Zoltán igazgató, Ferenczy Múzeumi Centrum
Megnyitja: Hajdú László festőművész
Zenei közreműködő: Ágoston Béla QRtet
Kurátor: Iberhalt Zsuzsa művészettörténész
A kiállítás 2023. június 25. – 2024. május 26-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Barcsay Jenő a XX. század egyik legmeghatározóbb magyar festőjének iskolateremtő életműve szervesen kötődik Szentendre városához. A klasszikus hagyományok és a modern művészeti törekvések mentén folyamatos festészeti kísérletezések határozták meg művészi látásmódjának alakulását. 1929-től a Szentendrei Festők Társaságának és a Művésztelepnek is tagja lett. A duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, s melyek végigkísérték alkotói útján. Festészeti grafikai és murális alkotásai mellett, tanári munkásságával is maradandót alkotott.
Barcsay Jenő szinte képről képre kísérletezett a tér és a forma viszonyával, az arányok és a kép struktúrájával. A látvány precíz, aprólékos tanulmányozásával művészi témájának fókuszába egyre inkább Szentendre városképének igéző részletei kerültek. Olajképein a kontúrok által felépített konstrukciót felváltotta a színfoltokból és mértani formákból való képszerkesztés. A kiállításon végigbarangolhatunk a ritmikus szerkesztőelv, a drámai színhasználat és az egyre határozottabb absztrakció szintézisére törekvő életművön.

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.